top of page

"Van Fast naar Fashionbewust"

Bijgewerkt op: 2 feb.
Van kleins af aan omringde ik mezelf met textiel, wol en modebladen, geïnspireerd door mijn moeder die onze kleding zelf maakte. In de jaren '70, nog voor de opkomst van fast-fashion, kochten we stoffen op de markt en zat ik samen met haar achter de naaimachine. Vanaf de jaren 80 gaf ik zelf mijn eigen draai aan patronen. Een vroege vorm van 'fast' fashion, al noemde ik het 'slow', want ik genoot van het creatieve proces.


Mijn passie bracht me naar de opleiding Kostuumnaaien en Couture in Sneek op mijn vijftiende. Op mijn zeventiende flanste ik last-minute rokjes in elkaar voor een avondje uit, nietjes en ontbrekende ritsen inbegrepen. Mijn styling gevoel ontwikkelde zich, en ik ontdekte hoe ik mijn sterke punten kon benadrukken en minder sterke kon verhullen. Mijn eigen stijl begon vorm te krijgen, onbewust.


Na mijn Couturé-opleiding koos ik voor het modevak in de winkel. Mijn inzicht in maatvoering en silhouetten kwam van pas. In 1984, trots op waar ik werkte, deelde ik mijn passie met klanten. Tevredenheid was toen genoeg. We werkten met slechts twee collecties per jaar, later uitgebreid naar vier. Toch begon een diepere vraag me te intrigeren: wat maakt dat iemand straalt?


Mijn nieuwsgierigheid leidde me naar kleurenleer, lichaamsvormen, en uiteindelijk naar NLP en systemisch werk. Wat beïnvloedt onze uitstraling? Wat zijn onze diepste drijfveren en belemmeringen? In 2012 opende ik mijn eigen mode- en interieurwinkel, maar de opkomst van 'fast' fashion en de impact van de kledingindustrie raakten me diep.


In 2016 leidde ik de transformatie van mijn eigen monumentale voormalige bakkerij in Lemmer naar een nieuw winkelconcept. Het pand ademde duurzaamheid, met hergebruikte materialen en een focus op sustainable living. Deze ervaring leidde tot een bewustwording en een verschuiving in mijn persoonlijke en ondernemerspad. Inmiddels kocht ik bij de meeste labels 6 tot 12 collecties of "chapters"hoe ze dat zo mooi noemen per jaar in. Fast fashion paste niet langer bij mijn waarden; er moest iets veranderen.


In 2019 ontstond het idee van een Capsule Garderobe met 33 kledingstukken, als een terugkeer naar de essentie. Na het overdragen van mijn winkel aan Rixt in 2019, ontwikkelde ik het concept van 'Meer naar Minder'. Mijn experiment met 33 kledingstukken, het geven van lessen en workshops over mode en zelfexpressie werden mijn passie.


Mijn liefde voor het originele en de ontmoeting met mijn partner, werkzaam in afvalbeheer, openden mijn ogen voor de wereld van sustainable en recycled fashion. Samen met ROC Friesepoort zette ik een slow fashion-winkel op in Leeuwarden, gaf meer dan 3 jaar les op MBO's en verdiepte me meer in sustainable fashion. Het experiment leverde inzichten op over acceptatie, communicatie en het bewuste gebruik van kleding om mezelf te uiten.


In 2023 begon mijn reis naar 'Meer naar Minder' pas ECHT met aandacht voor authenticiteit en duurzaamheid. Mijn missie is helder: Ik begeleiden je van Meer naar Minder. Dit gaat verder dan alleen je kledingkast; het strekt zich uit naar je levensstijl, zelfbewustzijn en leiderschap. Wat drijft ons koopgedrag (verslaving), en hoe kunnen we dat veranderen? Ik begeleid nu full-time mensen op het gebied van Innerlijk leiderschaps en ben Stijlexpert. Ook ben ik een inspirerend spreker op het vlak van bewustmaken van je eigen koopgedrag & impact op milieu en kan ik je begeleiden naar een duurzame kledingstijl, minimalistische garderobe & persoonlijke groei en autonomie.


Mijn reis gaat verder. Deel deze reis met mij? Schrijf je dan nu in via deze link voor mijn nieuwsbrief dan hou ik je op de hoogte van mijn ontwikkelingen.

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page