top of page

Agrarische Coaching

Boer of boerin zijn is meer dan een baan..

Een agrarische bedrijf is geen gewoon bedrijf. Als boer of boerin doe je de deur naar je werk nooit dicht. Het zit in je en gaat overal met je mee. Vaak is het al met de geboorte meegegeven en werk je niet alleen voor jezelf maar voel je ook verantwoordelijkheid naar generaties die je voorgingen of die na je komen.

 

Daar komt bij dat de agrarische sector in het centrum staat van een aantal maatschappelijke ontwikkelingen. Regels veranderen voortdurend. Daardoor kun je het gevoel krijgen dat de keuzes voor je worden gemaakt en dat je weinig controle hebt.

Lef
Ik help agrarisch ondernemers die willen veranderen, maar denken dat dat in hun situatie niet mogelijk is. Agrariërs die zich moedeloos en machteloos voelen, maar ook weten dat het anders en beter kan. En die de moed hebben om iets met dat gevoel te doen; die de stilte aan de keukentafel willen doorbreken en weer woorden vinden voor wat ze werkelijk willen.

 

Veranderen vraagt lef. Een oplossing wordt nooit eigen, als je niet eerst het probleem erkent en omarmt. De kunst is om je te verbinden met de verandering en te ontdekken op welk gebied jij het verschil wilt maken. Als je inziet hoe je van betekenis wilt zijn voor jezelf en voor anderen, kun je staan voor de keuzes die je maakt.

Bloed kruipt waar het niet kan gaan..

Ik ben opgegroeid op een melkveebedrijf. En die afkomst verloochent zich niet. Het platteland blijft trekken en ik heb nog steeds iets met de agrarische sector. Ook na al die jaren waarin ik heel andere dingen deed. Ik gebruik mijn eigen loopbaan graag als voorbeeld van hoe je op verschillende momenten in je leven verschillende keuzes maakt. En dat dat niet betekent dat je niet trouw bent aan jezelf.

 

Identiteit

Ruim 12 jaar geleden nam ik een besluit dat mijn leven veranderde. Na ruim een kwart eeuw scheidde ik van mijn man, waarmee er ook een eind kwam aan de maatschap die ik met hem had. De eerste tijd was zwaar. Ik wist dat ik de juiste keuze had gemaakt. Maar het was geen makkelijke keuze. Als agrariër ontleen je je bestaan en je identiteit aan je bedrijf. Ik moest mezelf opnieuw uitvinden. Het verwerken deed ik in mijn eigen winkel waarin ik mijn passie voor kleur, interieur en het werken met mensen kwijt kon. Daarnaast ben ik me gaan ontwikkelen als trainer en coach. Ik had ervaren dat veranderen kan en dat gun ik ook anderen.

 

Terug aan de boerenkeukentafel
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het is niet toevallig dat mijn expertise in het begeleiden van veranderprocessen bij ondernemers mij terugbrengt aan de boerenkeukentafel. Want waar kan ik mijn kennis, levenservaring en mijn Friese nuchterheid beter combineren dan op een boerderij.

34©FvdS_Hester_72dpi_18 november 2022_edited.jpg
FvdS_074_Hester_9379.jpg

Waarin kan ik je op weg helpen

 • Heb je het idee dat jullie bedrijf op een kruispunt staat en twijfel je over de richting die je in wilt slaan?

 • Valt het bij jullie aan de keukentafel ook te vaak stil, omdat je letterlijk en figuurlijk sprakeloos bent?

 • Vraag je je regelmatig af of je nog wel verder wilt als boer of boerin?

 • Heb je een opvolger, maar zie je op tegen de tijd die je zelf nog moet werken voordat hij of zij klaar is om het bedrijf over te nemen?

 • Hebben jij en je partner verschillende ideeën over de manier van werken of jullie doelen met het bedrijf en heb je het gevoel dat jullie elkaar hierdoor kwijtraken?

 • Zou je wel nieuwe activiteiten willen toevoegen aan je bedrijf, maar vind je het moeilijk om te kiezen?

 • Snak je naar meer variatie in je werk of naar een andere manier van werken, maar weet je niet precies wat er zou moeten veranderen?

 • Heb je het idee dat wat je nu doet te ver af staat van de reden waarom je ooit voor het boerenleven koos?

 • Of wil je in je privéleven je koers verleggen en weet je niet goed hoe je dat met je bedrijf kunt combineren?

 • Kortom, is je hoofd ook zo vol dat je niet meer weet waar je moet beginnen?

 

Stop met piekeren en maak een afspraak!

Samen komen we verder.

Hester is in staat in een open en persoonlijk gesprek goed te luisteren en de juiste vragen te stellen.Vervolgens weet ze vakkundig door te dringen tot de kern van de problematiek en brengt het goed onder woorden.Dit wordt als heel verhelderend ervaren.Er ontstaan weer andere ideeën en inzichten wat leidt tot nieuwe stappen en concrete doelen. Hester weet dit proces op haar  eigen -  en vakkundige wijze te begeleiden.

Martin Kuizenga

vlinder open.jpg

Mijn aanpak

 1. Gratis 15-minuten Intakegesprek: Laten we starten met een kort, vrijblijvend gesprek. Ik stel vragen en jij voelt de klik. Dit kost je niets.

 2. Uitgebreide Eerste Sessie (1,5 uur): Hier onderzoeken we jouw vraagstuk. Op basis hiervan schat ik in hoeveel sessies we nodig hebben. Er zijn kosten voor deze sessie.

 3. Wederzijds Vertrouwen: Succes vereist vertrouwen. Als we samen jouw doelen willen bereiken, is vertrouwen essentieel.

 4. Mijn Unieke Benadering: Ik werk volgens systemische principes en integreer NLP-oefeningen. Zo heb ik als coach mijn eigen effectieve aanpak ontwikkeld.

 

Laten we samen aan jouw groei werken.

FvdS_074_Hester_9379.jpg

Wat levert het je op?

Met een coaching traject ontstaan ​​er ruimte voor positieve veranderingen:

 • Er ontstaat beweging en ruimte.

 • Nieuw inzichten tot je eigen relatie, familie en bedrijven.

 • Je krijgt je eigen levensenergie terug.

 • Je gaat keuzes maken.

 • Je weet wat de grondslag van je vraagstuk is.

 • Je krijgt inzichten in de dynamiek en patronen vanuit je familiesysteem.

 • Je herkent en doorbreekt bekende familiepatronen.

 • Je voelt je in balans.

 • Je verbetert relaties en communicatie.

 • Je maakt weloverwogen keuzes.

 • Je hebt grip op je leven en toekomst.

 • Je begrijpt je eigenwaarden en drijfveren.

 

Laten we praten en samen vooruitgaan

bottom of page